In primul rând, trebuie să ştii că alegerile pentru Parlamentul European se vor tine mâine, duminică 25 mai, iar urnele vor fi deschise de la 7 dimineaţa la 9 seara. În al doilea rând trebuie să stii că poţi să votezi ORIUNDE în ţară, nu doar în localitatea de origine, cu un act de identitate valabil (Carte de identitate sau paşaport). În al treilea rând, e important de ţinut minte că listele de candidaţi sunt aceleaşi în toată ţara, deci nu depind de zona din care eşti.
Bun, acum urmează partea mai complicată. De ce sunt atâţia oameni pe liste? PSD-ul are, de exemplu, 42 de candidaţi pe listă. Pot merge toţi în parlament? Răspunsul este NU. România are 32 de locuri de parlamentari în Parlamentul European. Deci vor merge 32 de persoane. Totuşi, partidele au voie să propună pe liste cu 10 mai mulţi oameni decât parlamentari are ţara respectivă.
Câştigătorii vor fi aleşi în felul următor: prima dată se numără totalitatea voturilor valabile exprimate ale românilor din ţară şi diaspora. Apoi se împart la 32 (nr de candidaţi disponibili pt România) ceea ce va rezulta în coeficientul naţional electoral. Orice formaţiune sau independent care nu a primit minim 5% din voturi nu poate intra în parlament. Independenţii peste 5% care au primit un nr de voturi egal sau mai mare cu coeficientul naţional electoral primesc locul în Parlament. Partidele primesc locuri în parlament proporţional cu numărul de voturi primite. Asta înseamnă, bineînţeles, că acei candidaţi care figurează mai sus pe listă au şanse mai mari să intre în parlament. Sper că mă mai urmăriţi.
Acum o să mă lansez în nişte presupuneri cât de cât bazate pe cifre, care să ne ajute să luăm mai uşor decizia, având în vedere că în România s-au înscris în cursă 15 partide şi 8 independenţi, deci peste 500 de persoane pentru acele 32 de preţioase locuri.
Conform acestui sondaj, sunt doar 5 formaţiuni care vor lua peste 5% din voturi.
Dacă acest sondaj devine realitate, vom avea: 15 parlamentari ai aliantei PSD+PC+UNPR6 parlamentari ai PNL
5 parlamentari PDL
4 parlamentari PMP
2 parlamentari UDMR
Calculele nu sunt foarte exacte, dar trebuie luat în considerare că la redistribuirea voturilor celor care au luat sub pragul electoral, partidele din primele pozitii primesc mai mult.
Oricum, asta ne dă de înţeles că nu are rost să ne uităm mai jos de locul 16 al listei pentru PSD, si mai mult decat 7 pt PNL si asa mai departe. Asta ne reduce numarul de persoane vizate de la peste 500 la aproximativ 37. Mai OK, nu?
Acum, bineînţeles, contează părerile fiecărei persoane despre cum ar dori să fie reprezentată. Pentru că nu le ştiu pe toate, am apelat la un mic ajutor: aplicaţia Potriviţi-vă votul. Uite ce face: "Votați pe 20 de probleme pe care membri ai Parlamentului European au votat, de asemenea, în ultimii cinci ani, și vedeți care politicieni, partide naționale și grupurile politice europene se potrivesc cu opiniile dumneavoastră.". Înainte să-ţi dau linkul la aplicaţie, te informez că sub opţiunea de vot există casetele de informaţii "Pro si contra" si "Explicaţie", ca să ştii mai exact despre ce e vorba. Parcurge cele 20 de probleme pe acest site şi la final vei primi rezultatele: cine sunt cele mai bune potriviri ale tale, fie per parlamentar, fie pe partid. Trebuie să te uiţi pe tab-ul "Naţional"
La final, uită-te ce parlamentar are cea mai mare potrivire cu tine şi caută-l aici pe liste. Dacă e pe o poziţie care i-ar garanta un loc, bingo, ai aflat cu ce partid sau candidat să votezi. De exemplu mie cea mai mare potrivire mi-a ieşit cu Renate Weber. Ea e pe poziţia 5 în listele PNL deci are şanse mari să intre în Parlamentul European, deci votez cu PNL. Dacă e pe un loc care nu i-ar garanta un loc în parlament, repetă procesul cu a2a, a3a, a n-a optiune, sau pur si simplu schimbă pe tab-ul de partide şi alege partidul cu cea mai mare potrivire.
Pe scurt, ce ai de făcut:- Intră aici şi răspunde la cele 20 de întrebări care vor ajuta să îţi potrivească preferinţele cu ale politicienilor candidaţi.
- Caută aici pe liste candidatul cu potrivirea cea mai bună.
- Uită-te la pronosticul meu conform sondajelor şi compară poziţia candidatului cu numărul de locuri pe care probabil le va primi partidul. Pronosticul meu:
15 parlamentari ai aliantei PSD+PC+UNPR;
6 parlamentari ai PNL
5 parlamentari PDL
4 parlamentari PMP
2 parlamentari UDMR - Repetă procesul până găseşti un candidat pe un loc eligibil SAU schimbă la rezultate la tab-ul partide şi reţine acel partid.
- Mâine mergi la vot în orice localitate din ţară, indiferent de localitatea de reşedinţă, între 7 dimineaţa şi 9 seara.
- Simte-te bine că te-ai interesat de viitorul UE şi al României. :) Eu te felicit deja că ai ajuns până aici şi sunt mândră de tine.
Sper că te-am ajutat să faci o alegere informată şi bună pentru tine! Dacă tu crezi că acest articol este uitl cuiva din cunoscuţii şi prietenii tăi, te rog să-l dai mai departe pe Facebook, Google plus, mail sau altă metodă preferată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu